11 Jul 2012

Stresul, boala secolului 21

0 Comment

„Sunt stresat, nu mă pot concentra acum la problema asta” e o frază utilizată din ce în ce mai des în zilele noastre. Stresul nu poate fi definit exact şi nici nu este conştientizat pe deplin de cei în cauză, dar replici de genul „am foarte multe pe cap, problemele de acasă şi de la serviciu mă copleşesc” definesc o persoană ce suferă de stres.

Cunoscut şi ca “boala secolului 21″, stresul afectează din ce în ce mai multe persoane. Cele mai frecvente simptome fizice ale stresului sunt lipsa poftei de mâncare, stările de nervozitate, palpitaţii, ameţeli, oboseala accentuată sau lipsa apetitului sexual.

Netratat, stresul nu duce direct la nicio boală, însă este responsabil pentru agravarea anumitor stări şi alergii. Contribuie la mărirea presiunii arteriale şi favorizează apariţia afecţiunilor cardio-vasculare. Probleme precum afecţiunile pulmonare, accidentele vasculare, ciroza, cancerul, au ca punct declanşator stresul, în condiţiile în care o persoană din cinci suferă de stres.

Un consilier sau un psihoterapeut vă poate ajuta la controlul stresului şi poate analiza motivele pentru care vi se pare greu să-i faceţi faţă.

[top]

Log in to post a comment.