11 Jul 2012

Bulimia – sindromul ”grașilor închipuiți”

0 Comment

Specialistii cred că bulimia este o boală a societăţilor moderne, iar stresul are un rol determinant în apariţia bolii. Consumul irational de alimente, în special către sfârşitul zilei este, de obicei, primul simptom al bulimiei. Abuzul de alimente este urmat, aproape imediat, de vărsături provocate, ce devin automate cu timpul.

Cei ce suferă de bulimie se simt ruşinaţi de nevoia de a mânca, de actul mâncatului în sine şi chiar de propriul corp.  De aceea, bolnavul de bulimie va încerca tot timpul să-şi contoleze greutatea prin diverse strategii: voma provocată, laxative şi diuretice sau sport intensiv. Pentru că, deşi au greutatea normală sau chiar mult sub aceasta, când se uită în oglindă, ei văd o persoană grăsuţă sau chiar supraponderală.

Tratamentul bulimiei este complex şi necesită spitalizare, pentru că efectele pe termen lung ale bolii pot fi grave. Acestea includ probleme cardiace, sanguine, digestive, hormonale, probleme ale rinichilor şi ale oaselor.

Prietenii sunt un ajutor nesperat în această situaţie. Cu sprijin permanent, bolnavii de bulimie pot trece peste această boală. Chiar dacă se simt ruşinaţi, bulimicii trebuie să vorbească deschis despre  boală şi să accepte faptul că au nevoie de sprijin pentru a o putea depăşi.

[top]

Log in to post a comment.