11 Jul 2012

De ce ţi-e frică…ai putea să scapi

0 Comment

Fobia, deşi inofensivă, este, de cele mai multe ori, iraţională, foarte persistentă şi dusă uneori la extreme. Ea poate fi stârnită atât de o anumită situaţie, dar şi de anticiparea ei. De exemplu, cei care suferă de acrofobie (teama de înălţime) se pot panica chiar şi atunci când se gândesc că trebuie să urce pe o scară sau, mai rău, pe o clădire înaltă.

Simptomele fobiei sunt, de obicei, tensiunea musculară, greaţa, transpiraţii, ameţeala şi pierderea echilibrului. În unele cazuri, aceste simptome pot duce la atacuri de panică şi la stări de anxietate. Din acest motiv, persoanele care suferă de diferite fobii sunt introvertite, ajung chiar să se izoleze, având probleme în ceea ce priveşte viaţa socială.

Pentru a putea trece peste fobii, există tratamente variate. Eficacitatea acestora depinde însă de fiecare individ în parte, dar şi de tipul de afecţiune de care suferă. Pentru fobiile simple (specifice), cea mai indicată cură este psihoterapia. Principiul terapeutic este simplu - “cui pe cui se scoate” – adică pacientul este pus să îşi înfrunte teama pentru a putea realiza că obiectul de care se teme este absolut inofensiv.

[top]

Log in to post a comment.