12 Jul 2012

Pinocchio sau baronul Munchausen – nişte începători faţă de mincinoşii zilelor noastre

0 Comment

“Toata lumea minte” este o expresie veche şi cât se poate de adevărată. În general, minciunile au mai multe implicatii – exista minciuni albe, folosite pentru a proteja interlocutorul, minciuni banale, minciuni care ascund lucruri foarte grave şi minciuni “populare”, care probabil implică toate cele trei tipuri. “Nu am uitat să te sun. Am fost doar foarte ocupat”, “Ies la o bere cu băieţii”, “Am o migrenă foarte puternică. Vorbim mai târziu” sau “Rămân la un prieten diseară”, sunt exemple de minciuni pe care le-am auzit sau spus cu toţii la un moment dat.

Unele minciuni sunt acceptabile – de exemplu, dacă îi spui unei matusi de 65 de ani că o prinde foarte bine noua nuanţă de albastru în care şi-a vopsit părul, e OK. Dacă i-ai spune altceva, cel mai probabil s-ar supăra inutil. Alte minciuni nu sunt deloc acceptabile, cum ar fi cele spuse ca să acoperi o a doua relaţie secretă sau sa îi spui cuiva că esti singura chiar dacă relaţia dintre tine şi iubitul tău nu e oficial terminată.

Fie ca o fac ca să te protejeze sau să nu îţi rănească sentimentele, bărbaţii mint. Bineînţeles, există şi minciuni necesare – unele, chiar obligatorii, care pot fi iertate. Acestea sunt minciunile albe. De exemplu, nu-i spui unui copil ca este bolnav fără şanse de vindecare. Sau nu-i spui cuiva drag ceva ce ştii cu siguranţa ca-l va răni.

[top]

Log in to post a comment.