12 Jul 2012

Uneori, prietenii ne fac mai mult rău decât bine

0 Comment

De cele mai multe ori, e greu de realizat şi acceptat că unele prietenii sunt toxice. Nu ne dăm seama că suntem manipulaţi. Sau pur şi simplu nu vrem să acceptăm acest lucru pentru că ştim că prietenia nu ar trebui să însemne manipulare. Conform statisticilor, se pare că femeile au cea mai mare înclinaţie spre acest tip de prietenie. Bărbaţii, se ştie, sunt mult mai uniţi, iar în acest caz riscul de trădare este mult mai mic.

O prietenă toxică nu este foarte greu de recunoscut. Ea are tot timpul probleme mai mari şi mai importante decât ale tale şi nu este niciodată solidară în momentele în care ţie ţi-e greu. Dacă îndrăzneşti să îi ceri să facă ceva pentru tine sau să te ajute într-o anumită situaţie, va fi oripilată. Pe de altă parte, dacă îi reproşezi că nu a făcut ceva pentru tine, se va scuza, la modul iritat, şi va spune ori că nu ar fi putut face un anume lucru, ori că nu ştia cum să facă să fie bine pentru tine. Cu alte cuvinte, tot ea va fi victima, iar tu o insensibilă care a îndrăznit să-i ceară să facă ceva peste puterile ei.

O prietenă toxică va face întotdeauna glume deplasate de faţă cu alţi prieteni şi comentarii răutăcioase legate de tine. Prietenii toxici sunt un factor de stres, cer din ce în ce mai mult şi nu dau nimic înapoi. Critica continuă a unui prieten toxic, uneori subtilă, uneori agresivă, te seacă de resursele emoţionale, mentale sau chiar financiare. În acest caz nu ne rămâne decât să ne aducem aminte de vechea zicală “Nu poţi să-ţi alegi rudele, dar poţi să îţi alegi prietenii”.

[top]

Log in to post a comment.