12 Jul 2012

Ticurile din copilărie ne urmăresc toată viaţa

0 Comment

Majoritatea ticurilor apar în copilărie, primele putând apărea oricând după vârsta de 2 ani. Cele mai frecvente cazuri se manifestă însă în jurul vârstei de 6-8 ani sau la pubertate, atunci când solicitările şcolare sunt maxime. Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, ticurile apar la copii anxioşi, la cei care se dezvoltă într-o situaţie familială tensionată sau au părinţi severi.

Unele ticuri precum clipitul, strănutatul sau tuşitul încep adesea în timpul unei răceli, a unei conjunctivite, păstrându-se şi după ce copilul s-a vindecat. Ridicatul din umeri poate apărea când copilul are o haină nouă, mai largă, care îi dă senzaţia că alunecă de pe el. În plus, copiii pot copia ticurile altor copii, mai ales dacă aceştia sunt populari, însă acestea nu durează mult.

În foarte multe cazuri, copilul creşte şi nu poate renunţa la ticuri, deşi se maturizează. Astfel, întalnim adulţi care încă îşi rod unghiile şi care nu pot renunţa la acest obicei chiar dacă încearcă voluntar. De aceea, ticul nervos trebuie eliminat cât mai aproape de momentul apariţiei. Va fi foarte greu la început, iar rezultatele pot fi uneori superficiale, dar nu vă daţi bătuţi. Ticul nervos este, de cele mai multe ori, extrem de vizibil pentru cei din afară.

[top]

Log in to post a comment.