12 Jul 2012

Violul, crima ce rămâne de cele mai multe ori nepedepsită

0 Comment

Violul este un fenomen este cunoscut deja din Antichitate, atunci când violarea sclavilor nu era neapărat o crimă. Violurile au avut loc şi în majoritatea razboaielor când, în afară de femei, au fost violaţi şi copii. Violurile au uneori loc în inchisori sau lagăre. Persoana violată este traumatizată psihic, iar traumele pot dura toată viaţa.

Femeile violate ajung să trăiască o viaţă întreagă culpabilizându-se. Victimele violurilor sunt, de cele mai multe ori, tăcute. Temându-se de “ce-o să zică lumea”, ele îi lasă violatorului calea deschisă spre o nouă agresiune. În rândul femeilor violate au fost semnalate efecte posttraumatice precum anxietatea, starea de şoc, frica şi panica intensă sau depresia.

Violul marital este mai dificil de identificat şi legiferat din cauza concepţiilor legate de căsătorie conform cărora este de “datoria” femeii să întreţina relaţii sexuale cu soţul ei ori de câte ori acesta doreşte, dorinţa ei fiind minimalizată.

O definiţie învechită a violului, teama victimelor de a nu fi supuse la violenţe suplimentare, confruntarea cu interogatorii umilitoare, precum şi o poliţie uneori sceptică şi incompetentă reprezintă motive pentru ca mare parte din violuri rămân nepedepsite.

[top]

Log in to post a comment.